2 ytl ye yeni bir mutfak...

Uzun zamandır mutfağımdan şikayetçiyim Özellikle son zamanlarda mutfak tezgahım bir hayli kötü durumdaydı. Seramiklerin araları boşalmış ve karamış tezgah kenarında da kırılmalar vardı. (Kireç çözücü ürünler kararmış yerleri çok güzel beyazlatıyor ancak seramiklerin aralarındaki dolguları daha da inceltiyor.) Yeni bir mutfak dolabı yaptırana kadar tezgahımı bu kötü haliyle kullanmak istemedim.






İşte mutfağınıza ucuza yenilemenin tarifi:


  1. Önce bir aktardan 1 kilo derz alınır aslında mutfak tezgahı için yarım kilo rahatlıkla yetiyor ama ben mutfağın yerlerini de yenilemeyi düşünüyorum. Ayrıca 1 ytl lik de kırmızı toz boya aldım. Toz boya mutfak zemini için lazım olacak (mutfağımın yerleri kiremit rengi bu renk bulamadığım içim kırmızı aldım.
  2. Sonra gece olması beklenir ( Gündüz yaparsanız kuruması için beklemeniz gerekeceğinden mutfağınızı kullanamazsınız.) Evde ufaklıklar varsa uyutulur( işin en zor kısmı bu)
  3. Derz ve su bir kapta karıştırılır ben bunu azar azar yaptım yani iki avuç derz aldım suyla karıştırdım, bittikçe yeniledim, böylece hazırladığınız malzemenin donmasını engellemiş olursunuz . Hepsini bir kerede kararsanız siz işinizi bitirmeden katılaşabilir.
  4. Eldiven giydiğiniz ellerinizle bu harcı taşların aralarına doldurun veya tüm yüzeye sürün o kendiliğinden dolar. Ben birinciyi tercih ettim hem malzemeden tasarruf hemde temizlemesi daha kolay.
  5. Herhangi bir düz bir parça yardımıyla ( ben seyehat boyu scrabble'ımın taş dizme aparatını kullandım :)) Yüzey düzleştirilir.
  6. Islak bir sünger yardımıyla hem zemin tekrar düzeltilir hem de yüzey temizlenir.
  7. Yüzey kuruduktan sonra kuru bir bezle yüzey tekrar temizlenir.
  8. Yatılır uyunur.
  9. Sabah kalkılır. Gözden kaçan noktalar tekrar temizlenir. Yeni tezgahınızda kahvaltı hazırlamanın keyfi çıkarılır.
  10. Bir dahaki sefere eski halinin de fotoğrafını çekmeyi unutmamak not edilir. İşaret parmağına kırmızı kurdela bağlanır :)))



Mutfak zeminine başlamadan önce fotoğrafını çekmeyi akıl ettim. Nehir sultan erken yatarsa bu gece burayı yapmayı planlıyorum. Proje aynı sadece daha büyük boyutlu ve içine kırmızı boya katmak suretiyle renkli yapılacak...






Merhaba bu yazıya şöyle bir yorum yapılmış yorumlar kısmında bir sorun var cevap yazamadım buradan cevaplayayım;
ellerinize sağlık.benim balkonumun taşları porcöz yüzünden çok kötü oldu ve de renkleri soldu. acaba balkona da derz ve boya uygulanırsa başarılı olur mu bir bilginiz var mı?derz kuruduktan sonra balkonu yıkayabilir miyim.teşekkürler

Evet kesinlikle işe yarar ama kastettiğin taşlarının arası ise yani taşlara etki yok taş aralarındaki kısım bembeyaz oluyor. Tabiki yıkanıyor zaten şuanda bütün taşların arasındaki o beyaz/gri kısımlar derz siz sadece eskiyen derzleri yenilemiş olacaksınız. Sadece derz de yeter ama sen dekoratif birşey yapmak istersen boya da kullanabilirsin. Sevgiler

Yorumlar

Cocukla Cocuk dedi ki…
Eline sağlık, becerikli ekonomik anne! Yenilenen mutfağında yorgunluğunda çıkmıştır herhalde.
Adsız dedi ki…
ellerinize sağlık.benim balkonumun taşları porcöz yüzünden çok kötü oldu ve de renkleri soldu. acaba balkona da derz ve boya uygulanırsa başarılı olur mu bir bilginiz var mı?derz kuruduktan sonra balkonu yıkayabilir miyim.teşekkürler
KelebekNehir dedi ki…
Yazıda sorunu cevapladım
Grace dedi ki…
Elinize sağlık,gayet güzel olmuş.Benim de şöyle bir sıkıntım var.Mutfakta tezgah arkasındaki fayanslarımın derz rengi istediğim gibi olmadı.Ben de gri renk derz kalemi ile rengini değiştirmeye çalıştım.Oldu bir şekilde ama o kadar uzun zaman alan bir iş ki henüz yarısını bile tamamlayamadım.Mutfakçıma sorduğumda yeniden derz yapılmaz çünkü yüzeyde kalınlık oluşur demişti.Acaba gerçekten böyle mi olur? Yağlı boya ile mi boyasam sizce? Fikir verirseniz çok sevinirim,teşekkürler,saygılar.
KelebekNehir dedi ki…
Resimlerle sabit ben yaptım oldu. Zaten Fazlalığı alıyorsunuz o yüzden kalınlık olmaz. Sizin derzleriniz fayanslarla tamamen aynı boydaysa belki alttan boyadığınız grilikler çıkabilir. Kireç çözücü bir ürünle alttakileri temizleyebilirsiniz belki.
antalyalı dedi ki…
selam
derz aralarını beyaz yerine renkli yapmak için toz boya yeterlimi..onun çeşitleri varmı toz boya desek alabilirmiyiz..ayrıca derzin kıvamı nasıl olacak..örnek verirseniz sevinirim..msn den cevap yazarmısınnn?
KelebekNehir dedi ki…
Nalburlar bu konular da çok bilgili oluyor. Kayınvalidem beyaz çimento kullanmış derz yerine bir dahaki sefere onu denemeyi düşünüyorum.Genelde bu konularda nalburlara danışırım sana da tavsiye ederim.