Ekmeklerinizi Atmayın!

En çok israf ettiğimiz değerini bilmediğimiz şeylerden biri de ekmek. Oysa ki toplumumuzda ekmek kutsaldır. Ekmek yere düştüğünde alıp öpüp başına koyan pek çok kişi görmüşüzdür. Çünkü ekmek bize verilen sahip olduğumuz nimetlerin sembolüdür. Aşağıdaki yazıda ekmek israfını önleme konusunda tedbirler bulacaksınız.
Ekmek israfı nasıl önlenir?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arsan Bilişli, özellikle toplu gıda tüketim yerlerinde oluşan ekmek israfını önlemek için, ekmeklerin buzdolabında saklanarak yeniden tüketilebileceğini belirtti.

Prof. Dr. Bilişli, lokanta, otel ve yemek fabrikalarında her yıl milyonlarca ekmeğin tüketilmeyip çöpe atıldığını, buğday üretiminin önem kazandığı son yıllarda yapılan bu israfın ülke ekonomisini büyük zarara uğrattığını söyledi.

Ekmek israfının önüne geçmek için en uygun saklama koşulunun, 20 derecenin altındaki serin ortamlar olduğunu belirten Bilişli, aksi taktirde ekmeğin plastik poşet içinde saklandığı ortamda kısa sürede küflenmeye yol açtığını ifade ederek, şunları kaydetti:“Özellikle, toplu gıda tüketim yerlerinde meydana gelen ekmek israfını önlemek için, ekmekler buzdolabında saklanarak yeniden tüketilebilir. Evlerdeki ekmek israfı toplu gıda tüketim yerlerindeki kadar çok büyük rakamlara ulaşmasa da, evlerde de ekmek israfını önlemek için, ekmek kurutularak ya da galeta unu yapılarak yeniden dönüşümü sağlanabilir. Tirit, boza veya yumurtalı ekmek de yapılabilir. Ülkemizde, son yıllarda buğday üretim miktarındaki azalmayı göz önünde bulundurulacak olursak, ekmek israfının önlenmesinin kaçınılmaz olduğu ortadadır.”

Bizim ailede bayat ekmekleri değerlendirme yolu yumurtalı ekmek veya tost yapmaktır. Ayrıca pizzacılarda yediğim sarımsaklı ekmekten esinlenerek yaptığım bir tarifim var.

Bayat ekmekler dilimlenir. Arzuya göre üzerine teryağı ve/veya salça sürülür.Bir kapta yumurta, peynir, dilimlenmiş zeytin, çeşitli baharatlar, sarımsak, dilimlenmiş salam, sucuk, sosis, domates (kısacası Allah ne verdiyse) karıştırılır. Kaşık yardımıyla ekmeklerin üzerine dağıtılır fırınlanır. Kızarmaya başlayınca fırından alınır. Fırında fazla tutarsanız

Yorumlar

Cocukla Cocuk dedi ki…
Ekmek nimettir, hepimiz için uyarıcı ve güzel bir yazı olmuş. Küresel ısınma tarım malum, tek lokmamızı heba etmemeliyiz.