Kolları Sıvayalım. Kefir Yapalım.

Annem hep bahsederdi kefirden ama ne olduğunu hiç bilmiyordum. Sonra reklamlarda görmeye başladım. Faydaları saymakla bitmiyor. Tadı ayran gibi ama daha ekşi. Marketlerde bulabilirsiniz ama ben bununda altından kalkarım diyen hamaratlar için işte kefir yapımı1 kefir yapımı2 kefir yapımı 3 ve işte kefirle ilgili bilgiler:
Bugün Dünyada yoğurttan sonra en fazla tanınan fermente süt ürünlerinden birisi de kefirdir. Soğuk bir iklime sahip olan Kafkasya'nın dağ köylerinde çok eski yıllardan beri yapılan ve tüketilen kefir, önceleri bu bölgede yetiştirilen keçi ve koyun sütlerinden, ancak daha sonraları inek sütünden de yapılmaya başlanmış ve buradan Dünya'ya yayılmıştır. Ülkemizde ise kefirin henüz ticari amaçla üretimi söz konusu değildir. Ancak sağlık açısından önemi nedeniyle evlerde yapılmakta ve tüketilmektedir.

Kefir içilecek kıvamda, hafif ekşimsi, alkollü ve köpüklü bir süt ürünüdür. Bu özelliği nedeni ile de Fermente Süt İçkisi olarak da tanımlanmaktadır. Kefir ismi Türkçe keyf kelimesinden türemiştir. Bugün çok çeşitli ülkelerde ve büyük miktarlarda üretimi yapılan kefir, yalnız beğenilen tadından dolayı değil, bunun yanı sıra şifa verici özelliğinden dolayı da büyük ilgi görmektedir. Bu nedenledir ki bazı literatürlerde kefirin Sağlık ve Mutluluk İçkisi olarak tanımlandığı dikkati çekmektedir.

Fermente süt ürünleri arasında önemli bir yeri olan kefir, beyazımsı renkte, karnıbahara benzer şekilde ve genelde bezelye büyüklüğünde danelerden oluşmaktadır. Daneler her biri simbiyoz olarak yaşayan kazein ve jelatinimsi yapıda mikroorganizma kolonilerini içermektedir. Mikroorganizmalar Torula kefir, Saccharomyces kefir gibi mayaları ve Lactobacillus caucasium, Streptococcus lactis gibi bakteri kültürlerini içermektedir.


Bu arada şaşırtıcı bir şey öğrendim. Evde yoğurt yaptığımız gibi probiyotik yoğurt da yapabilirmişiz. hani reklamlarda sıkça çıkan 14 gün düzenli kullanılması gereken ürünlerden. Maya olarak bu ürünlerden kullandığımızda normal yoğurt yerine probiyotik yoğurt elde edebiliyormuşuz.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
ne güzel sağol Nurdancım
çok faydalı olduğunu biliyorum ama bir kere denedim ve gördüm ki içmem imkansız tadı bana hiçte hoş gelmedi :( sevenler için iyi bir yazı ama.
Adsız dedi ki…
ben iki senedir düzenli kendi yaptığım kefiri tüketiyorum astımım geriledi artık her kış hasta olmuyorumbağışıklık sistemine etki etdiği kesin tadıda fena değil severek içiyorum hazır kefiri içemiyorum muhakkak kendim yapmalıyım deneyin memnun kalıcaksınız...
Hülya Konar dedi ki…
merhaba şekerim.eline sağlık üşenmeyip yazmışssın ama ben birtürlü sevemedim ama şuan yanımda iş arkadaşım ömer var o yazınızı çok begendi ve kefirinde çok yararlı bişi olduğunu söylüyor:)ciddi bi içiciymiş!