2 Nisan 2008 Çarşamba

Sossuz Makarna Olur mu? Olmaz


Her ne kadar aşermiyorum desemde yemekten içmekten başka şey düşünmez oldum. Nete girip saatlerce yemek tarifi okuyorum. Adını bile duymadığım baharatlar alıp denemeye başladım. Ekteki yazı hoşuma gitti benim kadar sizde faydalanırsınız umarım.
Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı etken sostur. Farklı makarnalar için uygun olan soslar da farklılık gösterir. İşte size soslara göre makarna seçiminde bir kaç ipucu...

  • Spagetti: Spagetti gibi uzun ve yuvarlak makarnalarda, bu özellikleri nedeniyle genellikle sıvıyağ ile yapılmış domatesli ve salçalı soslar kullanılır.

  • Erişte gibi yassı makarnalar: Bu çeşitler için daha yoğun kıvamlı; mesela peynir, yumurta ve krema bazlı soslar tavsiye edilir.

  • Burgu ve ince uzun makarnalar: Bu tip makarnaların sosun suyunu emme özelliği bulunur. Bu sebeple sulu ve sebzeli soslar bu şekiller için idealdir.
  • Mantı ve midye şekilli makarnalar: Daha çok etli ve kıymalı soslarla birlikte kullanılır. Sosları iyi taşıdıkları için salatalarda da mükemmel sonuç verirler.

  • Kalem, boncuk şekilli makarnalar: Bu çeşitler fırın makarnalar için uygundur. Salatada da kullanılabilir.

  • BOLONEZ SOS
Malzemeler
  • 1 litre
  • 100 gram margarin
  • 250 gram yağsız dana kıyması
  • 20 gram rendelenmiş soğan
  • 1 diş ince kıyılmış sarımsak
  • 400 gram rendelenmiş domates
  • 4 adet ince dilimlenmiş çarliston biber
  • ½ çorba kaşığı tuz
  • 1 adet defne yaprağı
  • 45 ml domates sosu

Yapılışı
Margarini bir tavada kızdırın. Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun. Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın. Ateşi kısın, 15 dk daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defne yaprağı ilave edin. Önceden hazırlanan domates sosunu katın. Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. Artık servise hazır...

  • DOMATES SOSU
Malzeme
  • 5 litre
  • 300 gram margarin
  • 400 gram havuç (küp şeklinde)
  • 200 gram kereviz (küp şeklinde)
  • 40 gram rendelenmiş soğan
  • 1 adet ince kıyılmış sarımsak
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 dal taze kekik
  • 400 gram un
  • 600 gram domates püresi
  • 50 gram toz şeker
  • ½ çay kaşığı tuz
  • 1 çimdik karabiber
  • 3 lt et suyu

Yapılışı
Derin bir tavada margarini kızdırın. Havuç, kereviz, defne yaprağı, taze kekik, soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın. Unu katıp, sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın. Domates püresini ekleyip karıştırın. Et suyunu bir taşım kaynatın. Sıcak et suyunu, hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz. Şekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Oluştukça kefini alın. İnce bir süzgeçten geçirip, süzün. Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.
Bu sosu daha az malzeme ile bir kullanımlık hazırlayabileceğiniz gibi yukarıdaki ölçüler ile yapıp daha sonraki kullanımlarınız için hazır olarak saklayabilirsiniz.

  • MİLANEZ SOS
Malzeme
  • 1/2 litre
  • 50 gram margarin
  • 200 gram ince doğranmış mantar
  • 100 gram dana janbon
  • 200 gram domates
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • ½ ince kıyılmış maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı
Margarini derin bir tavada eritin.Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin. Dana janbonu, domatesi ekleyin. Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın. Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin. Tuz ve karabiberini ekleyip, ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapın.

  • NAPOLİTEN SOS
Malzeme
  • 1 litre
  • 50 gram margarin
  • 400 gram domates
  • 5 gram sarımsak
  • 3 adet çarliston biber dilimlenmiş
  • 500 ml domates sos
  • 1 bağ maydanoz ince kıyılmış
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı
Margarini bir tencerede kızdırın. Yağ kızınca domatesleri ilave edip 1 dk karıştırın. Sarımsağı ve çarliston biberi ekleyerek 5 dk karıştırın. Domates sosunu ekleyin. Tuz ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynatın. Ateşi kısın. Kısık ateşte oldukça koyu bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. İnce kıyılmış maydanozu üzerine serpip servise sunun.

  • VİNEGRET SOS
Malzeme
  • 1 litre
  • 200 ml sirke
  • 700 ml zeytinyağı
  • 75 gram ince kıyılmış soğan
  • 50 gram ince kıyılmış kapari
  • 1 çimdik tuz
  • 1 çimdik karabiber
  • ¼ kıyılmış maydanoz
  • 1 çay kaşığı toz hardal

Yapılışı
Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırın. Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan, kapari ve maydanozu karıştırarak, tuz, karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın. Sosunuz servis hazır, afiyet olsun.
NOT: Bu sos makarna salatalarında kullanılır.
http://www.ntvmsnbc.com

Ayrıca buraya ve buraya bakmanızı tavsiye ederim

3 yorum:

Fash-inn dedi ki...

makarna sossuz olmaz tabii :) canım nasıl da çekti karidesli, bolonez soslu bir makarna anlatamam..

Cocukla Cocuk dedi ki...

bu kadar makarnacıyımdır yazdıklarının çoğunu bilmiyormuşum...teşekkürler:))

Guhn dedi ki...

SECURITY CENTER: Look Please Here