Kendimi Takdir Ediyorum

"Hamurum kabarmadı" diye üzülmeyin. İşte son sistem hamur kabartma yöntemi
  • Hani dezavantajları avantaja çevirin derler ya ben bugün bu taktiği uyguladım ve başardım.

  • İnternette uzun zamandır gördüğüm çeşitli sitelerde yayınlanmış yapanlar tarfından beğenilmiş bir poğaça tarifini denemeye karar verdim. Herkes bu poğaçaya bayılıyordu nasıl yumuşaçık olduğunu anlatıyordu. Adı pamuk poğaçaydı ve pamuk gibi kabarıyordu.

  • Ben de büyük bir hevesle tarifi uyguladım. Hamur işi konusuna yabancı olmamama rağmen poğaçalarım taş gibi oldu. Yenilen pehlivan misali tekrar denedim. Bu sefer de hamurda bir kabarma belirtisi yoktu. Ben de bu havalarda arabaya bindiğim de içerisinin sıcaklığından nasıl rahatsız olduğumu hatırladım hamuru aldım arabanın en güneş gören yerine koydum, kapıyı kilitleyip gittim. Yarım saat sonra geldiğimde hamurum kabından taşıyordu. Poğaçalar piştiğinde pastahaneden alınanlardan hiçbir farkı yoktu. Hatta daha bile güzeldi.


Artık hamurum kabarmadı diye üzülmeyin. Atın güneşin altında kavrulmuş bir arabaya değme ustalara taş çıkarın. Kışın da doğalgaz veya kalorifer peteklerinin üzerine koyarsınız.

Tarife gelince;
Pamuk Poğaça
  • 1 pk yaş maya yada 2 kaşık kuru mayayı bir su bardağı ılık süt içinde 15 dk bekletin daha sonra 1 sb ılık su 1 sb sıvı yağ ( ben kalori bakımından yarım bardak koyuyorum) 4 çorba kaşığı şeker 4 çay kaşığı tuz( ben 5 koyuyorum) 1 tatlı kaşığı mahlep veya vanilya(isteğe bağlı) ve alabildiği kadar un ( burada püf noktası kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak bir hamur olmalı)ekleyip yoğurun hamuru yarım saat bekletin ( ben ilkini saatle yaptım olmadı saati boşverin hamur iki katı kabarıncaya kadar bekletin)
  • Hamuru istediğiniz gibi şekillendirin. Tepsiye dizin yalnız iki katı kabaracağını hesaplayarak dizin. Bir süre tepside kabarmasını bekleyin. Üzerine yumurta sarısı sürüp 175-180 derece fırında pişirin.
  • İlk tepsiyi soğuk fırına attım 35 dakikada pişti. İkincisi 25 dakikada pişti. İşin püf noktası hamurun kabarması için saate değil gözlerinize güvenin kabarana kadar bekleyin.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Damu pa kmu to?.. Nano ni klase blog man?
Cocukla Cocuk dedi ki…
Mayalanmaya süper çözüm bulmuşsun biz de takdir ediyoruz.
benim poaça tarifime çok yakın tarif nefi soluyor değil mi
PERİLİ KÖŞK dedi ki…
mayalı hamurları yapmak hep meşakkatli gelmiştir bana,sırf bu kabarma meselesi yüzünden .çözümün de süper doğrusu......
Annekaz dedi ki…
bu da olur her fırında yoktur ama benim fırınımın yoğurt ayarı var bende onda mayalıyorum üreticilerinki de iş hiç yoğurt fırında yapılır mı ama hamur mayalanır enfes görünüyor sevgiler :))