Unutkanlığımın Sırrını Çözdüm; Beynim Küçülmüş...


Haliyle hamileğim bu tür haberlere daha çok ilgi göstermemi sağlıyor ama bence bu herkesin okuması gereken bir yazı... Özellikle hamilelikte beynin küçülmesiyle ilgili kısım çok ilgimi çekti ben de bana neler oluyor ben eski ben değilim diyordum. Gerçi ilk hamileliğimde de aynı şey olmuştu. Sonrasında bir düzelme hissedemedim :)) Acaba daha sonra eski haline dömüyor mu? Yoksa bu düpedüz bildiğimiz yaşlılık mı:)))

Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde bilmeniz gereken 30 şey


Gebelik testini yaptınız ve sonuç pozitif çıktı. Daha yolun başındayken bazı şeyleri bilmeniz bu heyecanlı yolculuk sırasında gereksiz bir takım kaygı ve sorunları yaşamanızı önleyebilir...

  1. Hamilelikle birlikte horlamaya başlayabilirsiniz. Hamilelik hormonları burun içi zarların yumuşamasına ve şişmesine neden olarak uykuda horlamanıza yol açabilir. Bu durum eşiniz için dayanılmaz bir hal alırsa, bir süre ayrı odalarda uyumayı deneyebilirsiniz; hem böylece bebek doğduktan sonrası için alıştırma da yapmış olur!
  2. Artık balenli sutyen giymekten vazgeçmelisiniz. Bu sutyenlerin alt tarafında bulunan teller göğüslerinizdeki süt bezlerinin gelişimini engelleyebilir.
  3. Hamilelik hormonları metabolik hızınızı artırarak eskiden sizi rahatsız etmeyen ısı düzeylerinden dahi rahatsızlık duymanıza, sıcak basmaları yaşamanıza ve terlemenize neden olabilir. Bu durumda daha ince ve hafif giyinmeye gayret etmeli ve bolca su içmelisiniz.
  4. Hamilelikte karında kaşıntılar meydana gelebilir. Bunun nedeni büyük olasılıkla karnınız büyüdükçe karın derisinin gerilmesidir. Bazı kadınlarda el ve ayaklarda da kaşıntılar olabilir. Tüm bunlar normal olmakla birlikte kaşıntıların aşırı bir hal alması ve vücudun her tarafında olması nadir görülen bir karaciğer hastalığının belirtisi olabileceğinden, hemen doktorunuza durumu bildirmelisiniz.
  5. Doktor kontrollerinizi kesinlikle aksatmayın. Her bir kontrol hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı açısından büyük önem taşır.
  6. Yatağınızın başucunda muz ve tuzlu krakerler bulundurun. Boş mide bulantıları şiddetlendirir, bu nedenle gece tuvalet için uyandığınızda ve sabah kalktığınızda bunlardan bir miktar atıştırın.
  7. Bebeğiniz doğmadan önce saçınıza bakımı kolay bir kesim yaptırın. Bebekten sonra yeniden kuaföre gidecek zamanı bulmanız aylar sürebilir.
  8. Bebeğiniz seks yaptığınızı anlamaz!
  9. Doğum konusunda panik yaşamanıza gerek yok. Arkadaşlarınızın korkunç doğum hikayelerini bir miktar abartı ve ballandırma olabileceğini bilerek dinleyin ya da en iyisi bu tür hikayeleri hiç dinlememeye gayret edin.
  10. 32. haftadan itibaren her gece perine bölgesine (vajina ile anüs arasındaki bölge) badem yağı sürün. Bazı araştırmalar bunun normal doğum sırasında yırtılmaları önlemeye yardımcı olabildiğini gösteriyor.
  11. Hamile olmanız egzersiz yapmayı bırakmanızı gerektirmez. Riskli bir gebelik yaşamadığınız sürece sadece egzersizin dozunu ayarlamanız yeterli olacaktır. Egzersizin size olduğu kadar bebeğinize de faydalar sağladığını unutmayın.
  12. İzlemek istediğiniz bir film varsa şimdi izleyin. Doğum sonrasındaki ilk haftalarda oturacak ya da uzanacak zamanı bulduğunuzda yorgunluktan nasıl uykuya daldığınızı bile anlamayacaksınız.
  13. Rahat olun, hayata olumlu bakmaya gayret edin. Araştırmalar olumlu bir bakış açısına sahip anne adaylarının daha iyi uyuduğunu, daha az kilo aldığını, daha kolay doğum yaptığını ve daha güçlü bebekler dünyaya getirdiğini gösteriyor.
  14. Ayak numaranız büyüyebilir. 28-30. haftalar civarında vücut sıvıları artarak ayakların da şişmesine neden olur. Bu da mevcut ayakkabılarınızın ayaklarınızı sıkmasına yol açabilir. Kendinize rahat yeni bir çift ayakkabı alın ve her fırsatta ayaklarınızı yüksek bir yere uzatın. Elleriniz veya yüzünüzde çok fazla şişme olursa preeklempsi riskini ekarte etmek üzere doktorunuzla görüşün.
  15. Yakınlarınızdan hediye konusunda fikrinizi soranlardan, bebek için giysi almak isteyenlere giysinin bedenini yenidoğana göre değil 3-6 ve hatta 6-12 aylığa göre almasını isteyin. Aksi halde herkes yenidoğan giysileri getirecektir ve bebekler o kadar hızlı büyümektedir ki, bunların çoğunu kullanmanız hiç mümkün olmayabilir.
  16. Kahvaltıda çay içmeyin. Hamilelik sırasında gıdalardan bol bol demir almanız gerekir ve çay demir emilimini engelleyebilir. Bu nedenle çay içmek istiyorsanız, öğün aralarını tercih etmeniz en doğrusu olacaktır.
  17. Hamilelikte kokunuz da değişecektir. Vücudunuzda meydana gelen tüm kimyasal değişimler farklı, taze ve cezbedici bir koku yaymanıza neden olabilir. Bu da her zaman kullandığınız parfümün daha farklı kokmasına yol açabilir.
  18. Vajinal akıntı fark ederseniz panik olmayın. Hamilelik ilerledikçe rahim etrafındaki hücreler yumuşar ve hormon değişimleri ile birlikte bu durum süte benzer bir akıntıya yol açabilir. Koyu kıvamlı, kokulu veya kanlı olmadığı sürece enfeksiyon endişesi taşımanız gerekmez.
  19. Seks konusunda süprizler yaşayabilirsiniz. Aniden kendinizi sürekli bir seks isteği içinde bulabileceğiniz gibi seks isteğinizin tamamen kaybolması da söz konusu olabilir. Göğüsler ve vulvadaki hassaslaşma çoklu orgazmları tetikleyebilir veya en ufak bir dokunuştan dahi rahatsız olarak seksten çekinmenize yol açabilir.
  20. Doğum yapmış ünlülerin fotoğraflarını gösteren tüm dergileri yakın! Emin olun, doğumdan sonra birkaç gün içerisinde 20 kg. vermiş bakımlı bir ünlünün fotoğrafı doğum sonrası eve geldiğinizde görmek isteyeceğiniz son şey olacaktır!
  21. Yeni bir gözlük ya da lens almayın. Gözlerinizdeki ekstra sıvı görüşünüzü bozulmuş gibi hissetmenize veya lenslerinizin gözünüze uymamasına neden olabilir. Buna karşın emin olmak ve kendinizi sağlama almak için bir göz doktoruna muayene olun.
  22. Bebeğinize kimin bakacağını düşünmeye başlayın. Olasılıkları gözden geçirin, bakıcı adayları ile tanışın. Anneniz ya da kayınvalideniz ile ayrıntılı olarak konuşun. Hemen karar vermek zorunda değilsiniz ancak şimdiden mümkün olduğunca bilgi toplamanız zamanı geldiğinde işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.
  23. Bebeğiniz anne karnındayken en iyi duyduğu ses insan sesi frekansında olan seslerdir. Bu yüzden bebeğinize masallar anlatın, şarkılar söyleyin; araştırmalar bebeklerin anne karnındayken pek çok kez duydukları masal ve şarkılara dünyaya geldikten sonra da cevap verdiklerini ve bunları işittiklerinde rahatladıklarını gösteriyor.
  24. Genetik olarak cilt çatlaklarının oluşumuna yatkınsınızdır ya da değilsinizdir ve bu konuda yapabileceğiniz fazla bir şey de yoktur. Buna karşın güzel kokulu losyon ve yağlarla karnınıza masaj yapmaktan vazgeçmeyin, bu ritmik hareketler sizi rahatlatacağı gibi bebeğinizin de hoşuna gidecektir.
  25. Hiç tanımadığınız yabancılar dahi size hamileliğinizle ilgili tavsiyelerde bulunacaklardır. Bu gibi tavsiyelere karşı görünmez bir kalkan oluşturun; gülümseyerek anlatılanları dinliyormuş gibi yapsanız da sonrasında kendinizin ve doktorunuzun en doğru bulduğu şeyi uygulayın.
  26. Bebeğinize bol bol gün ışığı aldırın! 34 haftalıktan itibaren karnınıza gün ışığı geldiğinde bebeğiniz de kırmızı ışık banyosu yapacaktır.
  27. Kalsiyum almanız önemli ancak bu sürekli tam yağlı süt ürünlerini tüketmeniz gerektiği anlamına gelmez. Yağsız sütte de tam yağlı süt kadar kalsiyum bulunur.
  28. Biraz unutkanlaştığınızı fark edebilirsiniz. Ne yazık ki hamilelikte unutkanlık son derece yaygın görülen bir durumdur Bazı bilim adamları hamilelik süresince kadın beyninin %5 oranında küçülebildiğini dahi düşünüyorlar! Bunun nedeni bilinmemekle birlikte iyi haber doğum sonrasında normale döneceğinizdir!
  29. Beslenme düzeninizi doğum sonrasında da devam ettirmeniz bebeğinizi emzirmenizi de kolaylaştırır. Araştırmalar anne adayının yediklerinin tadının amniyon sıvısına geçtiğini ve aynı tadın anne sütünde de olması durumunda bebeğin bunu tanıdığını göstermiştir.
  30. Ruh halinizde tuhaf değişimler yaşayabilirsiniz. Öfkeden gözünüzün döndüğü anlar, kontrolsüz ağlamalar ve nedensiz korkular yaşayabilirsiniz. Endişelenmeyin delirmiyorsunuz, sadece hamilesiniz!
www.aile.org

Yorumlar

Cocukla Cocuk dedi ki…
beynin küçüldüğünü bilmiyordum ilk kez duydum. fotoğraftaki minik ayak harika.
elfeyp dedi ki…
Hepsini teker teker yaşadığım için sevinmeli miyim, normal bi hamile olduğum için :) Şu günlerdeyse dayanılmaz bacak krampları ve hiç dinmeyen manasız gözyaşları :)
Adsız dedi ki…
Ben hiç duygusal dalgalanma yaşamadım yada ben farketmedim. Bebeğini kucağına alınca bunların hepsi unutuluyor yalnız annelik hiçte güllük gülstanlık değil buna hazır ol ama yine de dünyalara değişmem.