16 Ekim 2008 Perşembe

Hangi Yemeğe Hangi Baharat...

Kurutulmuş, dondurulmuş ya da yağda korunmuş baharatlar ve otlar, aromalarını verdikleri yemeklerin tadını artırıyor. Onlarla lezzet yaratmanın sırları, hangi yemeğe hangi otun veya baharatın yakışacağını bilmekten geçiyor.

Baharatlı ve kokulu otlar; fesleğen, tarhun otu, maydanoz, sarmısak, karabiber, köri, kişniş, kimyon, tarçın, kırmızı biber ve safrandır. Bu otların değişik sebzelerle uyumu da değişik oluyor. Pancara dereotu, patatese fesleğen, domatese kekik yakışabiliyor.

SEBZELERİN BAHARAT VE OTLARLA UYUMU
  • Enginar - Tarhun otu
  • Patlıcan - Mercanköşk, kekik, maydanoz
  • Pancar - Dereotu, maydanoz
  • Havuç - Maydanoz, sarmısak, kişniş
  • Bakla - Kekik, maydanoz
  • Şalgam - Maydanoz
  • Bezelye - Dereotu
  • Patates - Fesleğen, maydanoz, defne
  • Domates - Fesleğen, kekik, maydanoz


LEZZET YARATMANIN SIRRI
  • Kokulu otları, aromalarını koruyarak saklamanın ilk adımı kurutmaktan geçer ve yemekle buluşuncaya kadar uzun bir süreci gerektirir.
  • Kurutulduktan sonra satışa sunulan birçok ot; ya cam kavanozlarda, ya açıkta ya da özel ambalajın içinde satılmalıdır. Satın aldığınız baharatları ışıktan korumaya özen gösterin.
  • Her kullanımdan sonra otların bulunduğu paketin iyice kapatılması gerekir. Aksi taktirde o güzelim kokularını kaybederler.
  • Kuru otların acımsı tadını kırmak için, onları yemeklerinize katmadan önce fırında biraz ısıtın, hem acılığı gider, hem de aromaları daha iyi çıkar.
  • Sıvı yağ içinde ya da tuzlanarak saklandıklarında fesleğen, tarhun otu, sarmısak gibi kokulu türlerin lezzetleri daha iyi korunur. Bir kez kullanıldıktan sonra kapaklarının sıkıca kapatılıp buzdolabına konmaları ve bir ay içinde tüketilmeleri gerekir.

BAHARAT SEÇİMİ
Sebze ve et yemeklerinizin daha lezzetli olmaları için baharat katmaktan kaçınmayın. Özellikle sebze yemeklerinizde lezzeti dengelemenin koşulları vardır. Örneğin:
Fazla tuzlamayın; çünkü sebzeler mineral tuzlar açısından yeterince zengin gıdalardır.
Biberi ölçülü kullanın; çünkü biberin acısı bütün aromaların üzerine çıkar.
Bir tutam şeker, bir kaşık bal ve meyva, sebzelere eşlik edebilir.




KURUTULMUŞ OT KULLANIMI
Maydanoz, kekik, sarımsak, tarhun otu, kişniş, fesleğen, nane ve dereotu gibi otlar kurutulmuş olarak aromalarını ve lezzetlerini çok iyi koruyan ambalajlarda da satılırlar. Onları salatalarda, soğuk veya sıcak sebzelerde kullanabilirsiniz. Ayrıca balık, et, çorba veya salatalara katılmak için hazırlanmış özel karışımlara da market raflarında rastlamanız mümkündür. Ancak kurutulmuş otları kullanırken onları ısı kaynağının yakınında tutmayın. Çünkü alev alabilirler.

EVDE KURUTMAK İÇİN
Sağlıklı beslenmek adına doğaya dönüşün yükselen trend olduğu günümüzde dilerseniz sizde bazı baharatları evinizde kurutabilirsiniz. Yazlık yöreler bu kurutma işlemi için ideal yerlerdir.
Doğada kendiliğinden yetişen yabani kekiği saplarını uzun bırakacak şekilde toplayıp bir buket haline getirin. Yaprak kısmı aşağı bakacak şeklide serin bir yere asın.
Mevsimlik bitki olan naneyi bir saksıda da yetiştirmeniz mümkün. Taze olarak yemeklerinizde kullanabileceğiniz gibi yapraklarını topladıktan sonra temiz bir kağıt üzerine yayıp sıcak, gölgelik ve rüzgar alan bir yerde kurutabilirsiniz.
Kaynağı bulamadım malesef...

4 yorum:

Cocukla Cocuk dedi ki...

baharatlara bayılıyorum ayırtetmeksizin...sevgiler

Yeliz dedi ki...

baharat hangi yemekte kullanılıyorsa asla unutmam koyarım çok lezzetli oluyor.

demetgun3 dedi ki...

bende bir baharat severim ama eşim çok yemek seçiyor ve baharatlı bişe yemiyor..
2çeşit yemek yapmakta zor geliyor((baharatlı-baharatsız))diye..
bunu yazıyorum bir köşeye marmaris e annemin yanına gidince mutlaka denetmem lazım..
teşekkürler..

melusina dedi ki...

yazılarınızı okudukça bayıldım. Uzun zamandır böyle farklı yazılara rastlamamıştım. Ellerinize sağlık