Vicdan nedir? Kimlerde bulunmaz?


Felsefeye göre, iç huzuru veya iç sıkıntısı vererek kişiyi uyaran vicdan bir kavram değil, kişinin bir yeteneğidir.

Vicdan hakkında yapılan farklı tanımlar

  • Vicdan insanın görgü ve bilgileriyle kendini yargılama yetisidir. (Felsefi tanım)
  • Vicdan kişiye eylemleri hakkında yargılayarak, onaylayarak, hesap sorarak, suçlayarak hükümler veren öznel bir bilinçtir.
  • Vicdan insana hata ve doğruyu bildiren bir iç sestir.
  • Vicdan neyin doğru neyin yanlış olduğunu bildiren gerçek ve tek ahlak hocasıdır.
  • Vicdan hata ve doğrunun sınırını belirleyen, uyumak bilmeyen, kişiyi her an, her yerde izleyen, kişinin niyetlerine göre yargılarda bulunan bir hakimdir.
  • Vicdan, ruhun İlahi irade yasaları’nın yüce bir ses tarzında yansıdığı, İlahi İrade Yasaları’nın gereklerini bildiren bir yeteneğidir. (Neo-spiritüalist tanım)
Kaynak: Vikipedi

  • Neden yazdın bunları diyecek olursanız ki deyin bence. Dün ansızın kapı çalındı. Bu esnada ben ufaklığın mamasını hazırlamaktaydım. Gelen bir ay önce taşınan komşumdu. Eşi işten çıkarılınca bir çiftlik evinde çalışmak için taşınmışlardı. Evlerini boşaltıp eşyalarını dağıttılar. Yeni kiracı iki gün önce getirdi eşyalarını. Kapımın çalınmasından bir kaç saat önce onların da kapısı çalınıyor gelen yeni işçiler, bunlar işten çıkarılmış haberleri yok. Yeni gelenler de vicdansız daha eşyalarını toplamadan boya yapmaya başlıyorlar. Zaten iki parça eşyaları kalmış onlarda boya oluyor. Anca üstlerini giyinip çıkıyorlar dışarı. Kucaklarında iki çocuk biri iki yaşında diğeri dört aylık. Apar topar eşyaları memlekete gönderiyorlar. Kendileri de bizim sokakta oturan görümcesine geliyorlar. Çocukların yedek kıyafeti bile yok.

  • İşten çıkarılma sebepleri küçük çocukları olması. İş görüşmesinde üstüne basa basa söylemiş çocukları olduğunu. Evlerini dağıtıp aradan bir ay geçtikten sonra adamın eşi fikir değiştiriyor çocuklarla olmaz diyor. Bir anda kapını önünde buluyorlar kendilerini. Söylememe gerek yok tabii patronu çok zengin. Zenginler daha mı vicdansız oluyor acaba bu sayede mi o kadar zengin olabiliyorlar. Bu işe başlamak için dünya kadar masraf yapıyorlar. Taşınmak zaten dünya masraf bir de eşyalarının çoğunu da dağıtmışlar. Maddi manevi zarardalar ve bu zararı karşılayabilecek durumları yor. Oysaki patronu en azından zararlarını karşılayabilirdi...

  • İşte bu yüzden düşünüyorum dünden beri vicdanın nasıl bir şey olduğunu...

Yorumlar

Cocukla Cocuk dedi ki…
of ya Allah yardımcıları olsun. Vicdan sahibi insanlarla karşılaştırsın
Burak İlem dedi ki…
asıl soru, vicdan kimlerde bulunur?
lavantin dedi ki…
evet vicdan kimlerde bulunur