İşte kadın erkek farkı

Yazıya not düştüm görmüşsünüzdür. Kadın dergileri gelir düzeyi ve ekonomik düzeyi yüksek kitleyi hedef alıyorlar. Eh bu da çok şaşırtıcı bir şey değil ama sadece kendi içinde yaşadığın çevreye bakarak kadın ve erkeğin eşit şartlara sahip olduğunu söylemek çok yanlış. Nispeten daha iyi şartlara sahip olabiliriz ama ülkemizde yaşanan dramlara okutulmayan kızlara, dayak yiyen kadınlara, kumalara, tecavüzcüsüyle evlendirilenlere, iş hayatında patron tarafından taciz edilen ama sesini çıkaramayanlara, sokakta güven içinde korkmadan yürüyemeyenlere, töre cinayetine kurban gidenlere, zorla evlendirilen ekonomik özgürlüğü olmadığı için koca yada baba zulmüne maruz kalanlara, dul olduğu için hayat kadını muamelesi görenlere, üniversite mezunu olsa da bütün gün çalışıp sonrada akşam eve geldiğinde kocası yan gelip yatarken yemek temizlik ve çocuklarla uğraşanlara ve yazamadığım nicelerine haksızlık etmiş oluruz

Sağlık sorunları cinsiyete göre değişiyor.
Kadın ve erkekler soysal hayatta ne kadar eşitlerse( Not: bu konuda yazara katılamıyorum malesef. Kadın erkek eşitliği varsa bile çok kısıtlı çevrelerdedir biraz gazete okumak bu fikrin değişmesine sebep olacaktır özellikle 3. sayfa haberleri), iş sağlık sorunlarına gelince bir o kadar farkılar. Merak ediyorsanız okuyun...

KİLO
Kadınlar erkeklerden daha fazla yağ dokusu taşıyor. Bu yağlar genellikle basen ve kalçada toplanıyor. Bunlardan kurtulmak zor olsa da sağlığımız açısından çok tehlikeli değiller. Erkeklerde yağlanma vücutlarının üst bölgesine doğru oluyor. Kurtulmaları kolay ancak yağlanma sağlık açısından çok tehlikeli. Kalp krizi oranları erkeklerde daha yüksek.Menapozda kadınlarda da erkekler gibi kalçadan yukarı doğru yağ birikmesi oluyor. Erkeklerin daha kolay kilo vermesinin sebebi hem psikolojik hem de hormonlarla ilgili.
STRES
Kadınlar da erkekler de, sorunlarla karşılaşınca "kaç ya da savaş" prensibiyle hareket ediyorlar. Ancak metodlar çok farklı. Erkekler hareket odaklı ve stres karşısında dışarı çıkıp deşarj oluyorlar. Kadınlar daha duygusal. Stresi ya reddediyorlar ya da sosyal bir işe kanalize oluyorlar. Kadınlar günlük stresi arkadaşlarıyla konuşarak atmaya çalışırken, erkekler yalnız kalmayı tercih ediyor. Stresten kurtulmanın ortak yolu spor. Spor salonu, yoga, taichi, yürüyüş sigara ve alkolden çok daha etkili yöntemler.

KALP
Erkekler, hormonal nedenlerle kadınlardan daha erken kalp problemleriyle karşılaşıyor. Kadınlarda belirtiler, üst karında ağrı, boyun ve çenede terleme. Böyle şikayetleriniz varsa göğüs ağrılarını beklemeden doktora başvurun. Koroner arter yetmezliğinin belirtisi olan enfarktüs, erkeklerde yorgunluk sonucu ortaya çıkıyor ve dinlenince geçiyor. Ancak kadınlarda dinlenme halinde ortaya çıkıyor.
DEPRESYON
Kadınlar, bu konuda erkeklerden üç kat fazla dayanıklılar. Problemlerini kabul ediyorlar ancak yardım almak konusunda isteksizler. Erkekler ise kayıtsız kalmayı tercih ediyorlar. Kadınlarda problemlerin kaynağı çoğunlukla ev ve iş yaşamlarında gerçekleşmeyen beklentiler ile ikili ilişkiler. Depresyon, karşılaştığımız en büyük ruhsal rahatsızlıklardan biri ama aynı zamanda en tedavi edilebilir olanlarının da başında geliyor.
AĞRI
Konu ağrı toleransı olduğunda kadınlar kesinlikle daha güçlü çünkü karşılaştıkları bir çok probleme duygusal tekniklerle yaklaşıyorlar. Kadınlarda kronik ağrılar ve ağrı nöbetleri daha çok görülüyor.
Formsante

Yorumlar