Bakar mısınız? Acaba Siz Kimsiniz?


Ertuğrul Özkök bugünkü yazısında kadınları ilgilendiren bir konudan bahsetmiş. Mesele bize nasıl hitap edilmesini istediğimiz. Yazıdan anladığım kadarıyla erkekler arsında bize nasıl hitap edecekleri konusunda çözüme ulaşamamış bir konu var. Bana sorarsanız hiç ama hiç farketmez. Kadın, hanım, bayan önemli olan söyleniş tarzı. Yine de kadın daha doğru geliyor. Evet bir kadınım çünkü. Bana kadın diye hitap edilmesi beni neden kızdırsın ki? Buna rağmen anneme karşı "kadına bak..." şeklinde kurduğum yarı şaka cümleler dahi, kendisinin beni çanakkale ruhuyla geri püskürtmesiyle son bulmuştır. Ayrıca "kadın" kelimesinin medeni ve edebi hal bildirir duruşu vardır ki ben bunu da benimseyemem. Hani hep anlatılır. Hanımefendi kredi kartı veya benzer birşey için başvuru formu dolduruyor. Cinsiyet bölümünde "kadın" ve "erkek" şıkları var. Hanımefendi yana ayrı bir kutu açıp "kız" diyor. Özkök durumu muhafazakar ve laik kesim bakış açılarından ele almış. Bizdeki muhafazakar ve laik kavramları da kadınlara hitap kavramları kadar karışıktır. Sanırım biz kavram karıştırmayı seviyoruz.
------------------------------------------------------------------

Kadın:Türkçe'ye kadın kelimesi, Eski Türkçe'deki katun sözcüğünden, ses değişimine uğrayarak kadın ve hatun olarak iki farklı şekilde girmiştir. Vikipedi
------------------------------------------------------------------

Bayan
: kadınların ad veya soyadlarının önüne gelen saygı sözcüğüdür. Ancak daha yaygın olarak, addan sonra kullanılan hanım sözcüğü nedeniyle bu anlamı arka planda kalmıştır. Son yıllarda kadın ve kız ayrımının yetişkinlik veya gençliğe değil, cinselliğe yönelik çağrışım yaptığını düşünenler tarafından kadın anlamında kullanılmaya başlamıştır. Bayan sözcüğü genellikle kadın demenin ayıp olacağının düşünüldüğü ortamlarda kullanılır.

Bu kullanım kadın haklarını savunan kişi ve örgütlerin tepkisini çekmektedir. Vikipedi
------------------------------------------------------------------

Hanım: Bu kelimeyi vikipedi'de ve tdk.gov.tr'de bulamadım

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Kadın demek daha doğru gibi ama bazen kaba kaçıyor. Bir kadın geldi yerine bir bayan geldi yada bir hanım geldi demek gibi.