Gazanfer Özcan Anısına...


Tiyatro konusunda yazdığım yazıyla denk düştü aslında bilerek yapılmış bir şey değil tesadüf ama birbirini tamamlar nitelikte olduğunu düşünüyorum. Aşağıdaki yazı ne zaman nerede yayınlandı bulamadım ama okunması gerektiğini düşünüyorum.
  • gazanfer özcan, 77 yaşında vefat etti… 7’den 77’ye herkesin sevdiği büyük usta, devlet sanatçısı gazanfer özcan… ölümüne ilişkin pek çok söz söylenecektir, birkaç gün de olsa ülkenin gündeminde yer tutacaktır. ancak unutulmaması gereken çok önemli bir hususun kamuoyuyla paylaşılmasına yardımcı olur, bunu bir görev addeder ve gazanfer özcan’ın özelinde oluşan bu içler acısı duruma etrafınızdakilerin dikkatini çekerseniz, sanırım kuru bir başsağlığından çok daha fazlasını yapmış olursunuz.
  • gazanfer özcan’ın basına verdiği röportajlardan da bilindiği üzere, 2002 yılında eşi gönül ülkü’nün yüklü tedavi masraflarını karşılamakla uğraşırken ödeyemediği 30-40 bin lira civarındaki vergi borcu, yıllar içerisinde katlanarak neredeyse 500 bin liraya yakın bir meblağa ulaşmıştır. ve ömrünün son yedi senesini dur durak bilmeden çalışarak geçiren bu devlet sanatçısı, gerek televizyondan gerekse tiyatrodan kazandığı paranın neredeyse tamamını bu borcu ödemek için kullanmasına rağmen tüm bu çabasının sadece faizleri ödemeye yettiği bilinmektedir.
  • tek suçu bu ülkede özel tiyatro işletmeye çalışmak olan, kestiği her biletin parası eğlence kabilinden görüldüğü için %40 oranında vergiye tabi tutulan, vergi borcu yüzünden yurt dışında yaşayan oğlunu görmeye dahi gidemeyen ve yetmezmiş gibi devletin özel tiyatrolar için verdiği yardımdan mahrum bırakılan devlet sanatçısı gazanfer özcan, ömrünün son zamanlarında kesinlikle istirahat etmesi gerekirken elden ayaktan düşene kadar kulislerde, setlerde geride kalanlara onurlu bir miras bırakmak için didinmiştir. elbette ki çalışmak, hem de ölene kadar çalışmak, üretmek, sanatçıya yakışan bir duruştur. ancak inanın seçme şansı olsaydı haftanın 5-6 günü değil, bir iki günü çalışıp seyircisinden hak ettiği alkışı almak ve geride kalan günleri ömrünü bir nebze olsun uzatabilmek için istirahat etmeyi seçerdi gazanfer özcan.
  • bir trilyonu hiç ettiği için yargılanan, suçlu bulunmasına karşın kendisine özel yasa çıkartılarak önce evinde cezasını çekmeye mahkum edilen, bununla da yetinilmeyip türlü güvercin taklalar sayesinde özgürlüğe kavuşan erbakan hoca kadar olmasa da, en azından faiz yükünün silineceği kadar bir imtiyazı hak etmemiş midir 11 yıllık devlet sanatçısı, 55 yıldır halkın sanatçısı gazanfer özcan ?
  • tiyatro biletinden %40 vergi kesip, pırlantanın vergiden muaf tutulduğu bu ülkenin yönetim kademesini işgal eden ağalar beyler sözüm sizedir, 77 yıl onuruyla yaşamış bir sanatçının vergi yükü altında ezilmemek için didinerek ölmesine değil, onun sahnede sergilediği sanata seyirci kalmanız gerekirdi. yanlış yaptınız. üstelik konudan haberdardınız. yarın cenaze töreninde içinizden bazıları devlet kademesini temsilen sebilhane bardağı gibi dizilip saf tutacaklar tabutunun önünde gazanfer özcan’ın. haklarını helal edebilmek için saf tutacaklar. ne denir, helal olsun, ışığın bol olsun türkiye ….
  • özer atik
  • 17 şubat 2009"

Yorumlar

Cocukla Cocuk dedi ki…
çok içim yanıyor gazanfer özcana hala:(( ülkemizde sanatcıya verilen deger ne yazıkki bu kadar
Cocukla Cocuk dedi ki…
çok içim yanıyor gazanfer özcana hala:(( ülkemizde sanatcıya verilen deger ne yazıkki bu kadar
Saadet Topçu dedi ki…
Gazanfer Özcan gitti, ama aynı durumda başka tiyatrocularımız sanatçılarımız var malesef. Yine birşey yapmayacaklar cenazelerde bunu hatırlayıp yine herkes cebini doldurmak için siyasete devam edecek. Malesef :(