Ne Tür Bir Manyağım.

Doktorlar nasıl her hastalığın sebebine stres diyorsa, psikologlarda her davranışın altında bilinç altının abuklamalarını bulabiliyor. Psikoloji öğrencileri hangi psikolojik rahatsızlığı işleseler o hastalığın bulgularına rastlarlarmış kendilerinde. Tıpkı hangi burcu okusanız. Sizin için yazılmış gibi gelmesi gibi...

Küçükken herkes Marianna'nın(zenginler de ağlar) akibetini seyrederken. Ben psikoloji kitapları okurdum. Diğerlerini bilmem ama bu kesin psikolojik rahatsızlık bulgusu...

O zaman bu kitaplarda mürekkep testinden bahsedilirdi de bende merak ederdim. İnternetimiz de yoktu ki açıp bakalım. Bildirgeçte rastalayınca hemen kopiledim.

Burdan buyrun:
Rorschach testi, yani bilinen adıyla mürekkep testi, psikiyatrik dünya tarafından, bir kişinin zihinsel durumu hakkında bir karar vermeye yardımcı olması için kullanılır. mürekkep testleri oldukça yaygın olmasına karşın bir o kadar da tartışmaya açıktır.
mürekkep testi, ilk olarak 1920'li yıllarda hermann rorschach ( * ) tarafından geliştirildiği için rorschach adıyla da anılan bir karakter analiz testidir. rorschach, yüzlerce kart arasından bu testi oluşturacak 10 kart belirlemiştir. temel olarak; simetrik mürekkep lekerinden oluşan 10 kart bulunmakta ve bu lekeler kişiye gösterilerek bu lekelerin kendilerinde ne gibi çağrışımlar yaptıkları "ne gördükleri" sorulur. buna göre kişinin düşünme süreçlerinin niteliği anlaşılmaya çalışılır ve gelen cevaplara göre de bir sonuca varılır.
bu bildiride rorschach mürekkep testinde kullanılan (5 siyah-beyaz ve 5 renkli) 10 mürekkep lekesine yer vereceğiz.
kart i
\
kart ii

\

kart iii
\

kart iv
\

kart v
\

kart vi
\

kart vii
\

kart viii
\

kart ix
\

kart x
\


peki siz ne görüyorsunuz?

mutlaka herkesin gördüğü ve bu lekelerin çağrıştırdıkları her bireyde farklı olacaktır. o yüzden bu testin en önemli noktalarından birisi de uygulama ve yorumlama becerilerine sahip uzman kişiler tarafından uygulanması gerekliliğidir.

Yorumlar